BLOG

Kominek to ekologia!

dodano:

Kominek to ekologia!

Obecna sytuacja w kraju spowodowana pandemią, przynosi wiele konsekwencji. Większość z nich jest oczywiście negatywna, jednak, są też takie, które można nazwać „szczęściem w nieszczęściu”. Z pewnością tak można nazwać zjawisko zmniejszającego się smogu. Transport został ograniczony, szczególnie ten prywatny. Praca zdalna i wychodzenie z domu tylko w przypadku niezbędnej konieczności to dwa aspekty, które udowadniają, że główną przyczyną smogu jest właśnie motoryzacja. Z tego powodu wraca debata na temat ekologiczności kominków. Skoro są one eksploatowane obecnie mocniej niż kiedykolwiek wcześniej a stężenie smogu spada, warto się zastanowić, czy powszechne i niczym niepotwierdzone opinie o ich negatywnym wpływie na środowisko są trafne.

 

 

Unijne dyrektywy

Działanie Unii Europejskiej w obszarze redukcji emisji szkodliwych substancji opiera się na dyrektywnie zwanej Ekoprojektem (Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE). Wg niej, urządzenia energetyczne we wszystkich krajach UE powinny spełniać szczegółowe normy – chodzi m. in. o granice emisji pyłów, tlenku węgla, czy tlenku azotu. Nowoczesne kominki oferowane przez Defrohome, posiadają wszystkie niezbędne certyfikaty potwierdzające zgodność produktu z wymogiem Ekoprojektu. Oznacza to, że nie trzeba martwić się o ekologiczność danego urządzenia.

Jak ekologicznie palić w kominku?

Podstawą do ekologicznego użytkowania kominków otwartych jak i wkładów kominkowych jest odpowiedni dobór materiału opałowego. Po pierwsze trzeba zwrócić uwagę na jego wilgotność. Powinna ona wynosić między 15 a 20%. Aby uzyskać taką wartość, drewno musi być sezonowane, przez co najmniej 2 lata. Drewno prosto z lasu, lub zbyt krótko sezonowane ma wilgotność na poziomie około 50 do 60%. Obniża to jego kaloryczność oraz sprawia, że spalanie jest nieefektywne oraz emituje więcej substancji szkodliwych. Kaloryczność drewna mokrego wynosi około 2 kWh z 1kg materiału. Drewno sezonowane jest dwa razy bardziej kaloryczne. Kawałki drewna opałowego, nie mogą być również zbyt grube. Ich średnica nie powinna wynosić więcej niż 10 cm.

Samo rozpalanie powinno być również przemyślane. Do rozpalenia nie stosuje się starej gazety. Powinno być to wykonywane za pomocą dedykowanej rozpałki. Gazety mogą być bielone związkami chloru a nadruki kolorowe posiadają dużą zawartość metali ciężkich (m.in. rtęci).

Prawidłowe rozpalenie ognia (bez dymu) przebiega w następujący sposób:

  1. Ułożenie drewna od najgrubszego polana u dołu, do coraz cieńszych warstw ku górze.
  2. Na wierzchołku stosu można ułożyć drewno miękkie (mimo, że twarde ma lepszą kaloryczność).
  3. Stos podpalamy od góry!

Podczas eksploatacji kominka, ważna jest również regulacja powietrza. Podczas rozpalania powinien być maksymalnie otwarty. Jedną z zasad ekologicznego użytkowania kominka jest zakaz zamykania (całkowicie) dopływu powietrza w trakcie spalania, kiedy widoczny jest ogień. Doprowadza to do duszenia ognia. Przy nieodpowiedniej ilości powietrza podczas spalania powstaje duża ilość szkodliwego tlenku węgla – CO. Kominek można wyposażyć w automatyczny sterownik, który będzie dostosowywał ilość dostarczanego tlenu na podstawie analizy temperatury spalin.

Kominki to urządzenia, które zapewniają bezpieczeństwo energetyczne. Kominki z płaszczem wodnym i systemem DGP są doskonałym wsparciem dla głównego źródła ciepła. Są to urządzenia spełniające wszelkie normy dotyczące ochrony środowiska. Nie można także zapomnieć o tym o tym, że takie rozwiązania jak kominki narożne czy wolnostojące wzbogacają estetykę pomieszczeń. Kominek w salonie to przyjazne środowisku źródło ciepła, które jednocześnie tworzy niepowtarzalny klimat.

Licznik odwiedzin: 833928 , dzisiaj: 12 , wczoraj: 1979 , online: 0