Jak rozpalać w kominku? Praktyczne porady.
dodano:
Palący się w kominku ogień to nie tylko źródło ciepła - sprawia, że pomieszczenie staje się bardziej przytulne i często wyzwala u domowników wiele pozytywnych emocji. Decyzja o wkomponowaniu kominka opalanego drewnem w projekt salonu, wiąże się z koniecznością wyboru odpowiedniego rodzaju drewna i sposobu palenia. Jak przechowywać opał, aby nie marnować drewna? Jak rozpalać w kominku w prawidłowy sposób?
Jak palić w kominku? Dwie podstawowe metody
Istnieją dwa najczęściej wykorzystywane sposoby rozpalania ognia w kominku z wkładem przeznaczonym do palenia drewnem. Pierwszy z nich to tzw. rozpalanie "od dołu". Pod górną warstwą szczap należy umieścić rozpałkę.
W momencie, w którym płomień będzie już stosunkowo duży, drzwi kominka powinny zostać zamknięte. Jeśli całe początkowo włożone drewno się pali, należy uzupełnić opał o kolejne, pełnowymiarowe polana. Na bieżąco należy dostosowywać przymykanie szyber czy przepustnicy dopływu powietrza. Warto pamiętać o tym, że jeżeli ilość dopływającego powietrza będzie niewystarczająca - powstanie sadza i nadmiar dymu.
Rozpalanie "od dołu" to metoda, która będzie dobrym wyborem dla posiadaczy kominka DEFRO HOME Intra XSM BL MINI dostępnego w ofercie wkładów kominkowych powietrznych marki DEFRO. Jest to spowodowane tym, że model Intra XSM BL MINI został skonstruowany w oparciu o autorskie rozwiązanie, które doprowadza powietrze do spalania w sposób zapewniający niezwykle precyzyjną sterowalność nad ogniem. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą kominków marki DEFRO tutaj.
Jak palić w kominku w prosty i skuteczny sposób? Rozpalanie "od góry" wymaga odpowiedniego ułożenia warstw. Na samym dole powinien znaleźć się opał właściwy - odpowiednich rozmiarów polana. Następnie niewielkie szczapki, a na nich podpałka. Jest to mniej wymagająca metoda ze względu na to, że podpałka otrzymuje większy dopływ powietrza niż w przypadku rozpalania "od dołu". Płomień jest stosunkowo duży już na początku i nie ma konieczności nieustannego doglądania ognia.
Wybór drewna kluczem do sukcesu
Jaki rodzaj drewna do kominka sprawdzi się najlepiej? Najczęściej polecane są gatunki drewna liściastego, które określa się jako "twarde". Jest to spowodowane tym, że tego rodzaju opał produkuje stosunkowo dużą ilość energii cieplnej, a jednocześnie ulega spalaniu powoli. Stosowanie grabu, buku czy jesionu zapobiegnie marnowaniu paliwa.
Warto wiedzieć również jaka wilgotność drewna do kominka zapewni największą efektywność spalania. Przede wszystkim - drewno nie może być mokre. Jeżeli surowiec nie jest odpowiednio osuszony, wydajność cieplna może być nawet dwa razy mniejsza niż w przypadku prawidłowo sezonowanego drewna. Dodatkowo spalanie mokrych polan negatywnie wpływa na estetykę kominka. Powoduje powstawanie zabrudzeń, które są uciążliwe do usunięcia.
Po zakupie drewna należy umieścić je pod dachem, ale nie w pomieszczeniu, które jest szczelnie zamknięte. Do odpowiedniego osuszenia niezbędna jest dobra wentylacja. Najczęściej proponuje się ułożenie polan w zadaszonej wiacie.
Ekonomiczne palenie w kominku - jak opanować tę sztukę?
Jak rozpalać w kominku, aby nie marnować paliwa i jednocześnie nie nadwyrężyć domowego budżetu? Jest to swego rodzaju sztuka, która wymaga staranności od momentu zakupu drewna i wkładu kominkowego, aż do samego doglądania rozpalonego już ognia. Drewno to surowiec, który może palić się długo i efektywnie - aby to osiągnąć należy wybrać odpowiedni gatunek i prawidłowo przechowywać zakupione polana. Nie bez znaczenia jest też wielkość szczap drewna - zbyt duże nie wysuszą się prawidłowo. Dobrej jakości kominek, który ułatwia proces doglądania dopływu powietrza, również jest kluczowym elementem dla procesu efektywnego spalania.
Odpowiednio dopasowany do potrzeb użytkownika wkład kominkowy w połączeniu z prawidłowo sezonowanym drewnem i starannym rozpalaniem ognia to czynniki, które umożliwią przyjemne i ekonomiczne palenie w kominku.